מדובר באחד המקצועות הוותיקים והמבוקשים בעולם אשר תמיד יימצא לו מענה במגוון של תחומי עיסוק: סייעת לרופא, אחות פרטית, טיפול סיעודי, מרפאה של אחיות, אחות לאחר ניתוח, אחות חדר ניתוח, מיילדת ועוד ועוד. כל סטודנט הלומד מקצוע זה יימצא בסופו של יום את הנישה הרפואית המתאימה לו ולכן לימודי האחריות המוסמכות נלמדים במסלולים שונים ובמקומות רבים.
מיהו קהל היעד ללימודי אח/ות פרטי/ת מוסמכ/ת?
מקצוע זה מתאים לאנשים בעלי יכולת הכלה ונתינה כמעט בלתי נדלים. העוסקים בתחום זה ניחנים בסבלנות ואמפטיה המופנית כלפי המטופל וצרכיו.
זוהי עבודה קשה פיזית לעתים אולם עם המון רגעי סיפוק ושמחה. אנשים הבוחרים ללמוד מקצוע זה ייפגשו בדרכם הצלחות גדולות לצד אכזבות גדולות והם צריכים לדעת לתעל את רגשותיהם ולבצע את עבודתם נאמנה גם אם כל הסיכויים הם כי המטופל יאבד את חייו בסוף התהליך.
זהו מקצוע אתגרי ומספק כאחד הדורש ידע מקצועי נרחב והתבוננות רחבה ומעמיקה על מצב רפואי ודרכי טיפול.
היות ומדע הרפואה אינו מדוייק ומוחלט נדרשת מהאדם הבוחר במקצוע זה מחשבה יצירתית על מנת לחשוב על פתרונות למצב רפואי סבוך.
מסלול הלימוד וההכשרה ללימודי אחיות – אקדמי ומקצועי
ניתן לקבל הסמכה אקדמית לתואר ראשון ושני בסיעוד במסגרת אקדמית. התואר כולל חלקים עיוניים ומעשיים ועליהם גם נבחנים בכל שלב.
במסלולים המקצועיים המכשירים אחיות מציעים בתי הספר תעודת הסמכה וכן מתקיימים שת”פים בין בתי החולים למוסדות השונים על מנת להקנות ידע מעשי בתחום.
ההבדלים בין המסלולים האקדמיים (תארים ראשון ושני) לבין הסמכה מעשית הינו ברמת הקושי של הלימודים (זמן הלימודים הוא זהה). בלימודים האקדמיים מתבצעת העמקה בנושאים הקשורים לרפואה ומדע והוא תובעני יותר מבחינת הדרישות מהסטודנטים. שני מקומות הלימוד, בית הספר והאוניברסיטה, מכשירים את בוגריהם לעמוד במבחני משרד הבריאות.
באם אח או אחות פרטית התמחו במקצוע במסגרת לא אקדמית יוכלו עם השנים לפנות לאוניברסיטה ולהגדיל את ההשכלה לכדי תואר ראשון ושני אקדמי.
מיהי אח/ות מוסמכ/ת?
מסלול ההסמכה אורך ארבע שנים ומעניק לבוגרים שלו את ההכשרה המעשית לעבוד במרפאות ובבתי חולים שונים. זהו מסלול בו אין הרחבה ולימודים בתחום הרפואי אלא מתבצעים לימודים מעשיים בלבד.
בקורסים אלו מכשירים את הסטודנטים לעבור את בחינות משרד הבריאות שלאחריהן, באם צלחו, יקבלו רישיון עיסוק אח/ות מוסמכ/ת. בהמשך יוכלו בוגרי קורס זה לעשות השלמה אקדמית באחת האוניברסיטאות ולקבל תואר ראשון ושני בתחום הסיעוד.
לימודי ההסבה האקדמיים מאח/ות מעשי/ת למוסמכ/ת יימשכו שנתיים בלבד כשבסופם יתווסף לסטודנט תואר ראשון אקדמי מאוניברסיטה מוכרת.
מוסדות לימוד להכשרת אחיות
בין המוסדות השונים ניתן למצוא אוניברסיטאות לצד מכללות ובתי ספר מקצועיים.
כיום, רוב המוסדות מאפשרים לימודים שבסופם ניתן תואר ראשון בסיעוד.
- בית הספר האקדמי לאחיות ע”ש שיינברון, ת”א – מציע לסטודנטים מסלולים מגוונים: לימודי תואר BA בסיעוד, הסבת אח/יות מעשי/ות למוסמכ/ות , מציע קורסי העשרה לאחים ואחיות מוסמכים.
- בית הספר לסיעוד מאיר (מטעם ביה”ח מאיר בכפר סבא) – מציע לימודי הכשרה כדלקמן: לימודי אחות מוסמכת, הסבת אח/יות מעשי/ות למוסמכ/ות, לימודי השלמה לתואר ראשון בסיעוד ואחיות.
- מכללת בני ברק החרדית “מבחר” – מציעה מסלולי לימודים נפרדים לנשים ולגברים בדרכם ללימודי אח/ות מוסמכ/ת וכן מציעים מסלול לימודים לתואר ראשון.
- אוניברסיטת בן גוריון – מציע הסמכת R – מסלול אקדמי לתואר ראשון בסיעוד.
- בית הספר האקדמי לסיעוד “אסף הרופא” – ממוקם ברחובות. בעל מסלולים שונים: אחות פרטית מוסמכת, אחות פרטית מעשית. מקיים השלמות אקדמיות ומעשיות רבות לבעלי תארים והסמכות מתחום הסיעוד.
הכשרות שונות בתחום האחיות
כמפורט לעיל, תחומי העיסוק מגוונים ונוגעים בתחומים שונים. לאחר ההתמחות כל סטודנט בוחר את התחום המדבר אל ליבו. בקורסים השונים הנלמדים במוסדות ניתן ללמוד:
גווני אחיות שונים: מיילדת, חדר ניתוח, טיפת חלב, טיפול נמרץ ורפואה מונעת.
מבין מבחר הנושאים הנלמדים ניתן למצוא: ניטור נשימתי, תזונה, אנטומיה, גנטיקה, פיזיולוגיה, אימונולוגיה, פרמקולוגיה, סטטיסטיקה, מיקרוביולוגיה, חוק ומנהל בעבודת אחיות, פסעבולוגיה התפתחותית, סוציולוגיה בריאותית, יחסים בינאישיים, ניהול וטיפול בחולים, כלכלת בריאות, סיעוד, ביוכימיה קלינית, סיעוד בקהילה ועוד.
היכן ניתן לעבוד לאחר סיום הלימודים ?
כאמור, מקצוע הסיעוד עמוק ורחב ונוגע כמעט בכל תחומי החיים ועל כן אפשרויות התעסוקה עצומות ומגוונות. ניתן לעבוד בתחומים שונים וברמות שונות, ניהוליות ומעשיות. זהו תואר והסכמה המהווים פלטפורמה רחבה לתחומי עיסוק מגוונים.
להגשת בקשת עבודה במקצוע אחות פרטית
משכורת ממוצעת בתחום בישראל ובעולם
המשכורות המתקבלות בארץ ממוצעות ויכולות להגיע אף ל 10000 ₪ בחודש לתפקידים ניהוליים ויותר.
כמה עולה שכ”ל בארץ
עלויות הלימודים: כל שנה אקדמית עולה כ 10,000 ₪ בממוצע.
לסיכום
ניתן לומר כי מקצוע הסיעוד מהווה פלטפורמה עמידה לתחומי עיסוק רבים ומגוונים.
תחומי הלימוד מעניינים ומקנים לסטודנטים אפשרויות תעסוקה רבים ושונים.
בתחום זה כל סטודנט יימצא את עצמו ואת תחומי העניין שלו.
גם התפקידים יכולים להיות מגוונים ולנוע על הציר מעבודה מעשית ועד תפקיד ניהולי בכיר. זהו מקצוע מרתק ומאתגר כאחד.