הנדסת חומרים היא תחום מרתק העוסק בהרכב ומבנה החומרים הקיימים בטבע, בתכנון חומרי ובשיטות ייצור ועיבוד חומרים. המקצוע משמש רבות בייצור תעשייתי. תוכנית לימודי הנדסת חומרים היא מולטי-דיסציפלינארית (רב-תחומית) המשלבת בין מדעים להנדסה ומתמקדת במבנה, הרכב ותכונות החומר – וללא ספק מהמגוונות, המאתגרות והמבוקשות שבתכניות לימודי ההנדסה. התכנית מעניקה לתלמיד ארגז כלים כשיר למגוון תחומים במחקר ובתעשייה.
מה כוללת תוכנית הלימודים?
תלמידי התכנית רוכשים כלים שיאפשרו מחקר מקיף יותר ופיתוח חומרים חדשים העונים על דרישות חדשות של השוק התעשייתי והצרכני. בין התחומים הנלמדים: אלקטרומגנטיות, אלקטרוכימיה, תכונות חומר, חומרים אופטימיים, חומרים מורכבים, מוצקים, פולימרים, מתכות, קורוזיה, חומרים קראמיים, חומרים פלסטיים, תכנות ושיטות מתקדמות של עיבוד חומרים.
הנדסת חומרים עוסקת בעיקר בשיטות עיבוד חומרים, כולל: יציקה, ריתוך, כבישה, גידול גבישי ועוד. בלימודים מושם גם דגש בנוגע ליחסי עלות-תועלת בתעשיית החומרים, תוך שערכי איכות הסביבה ובריאות הצרכנים נלקחים בחשבון.
דרישות קבלה
על מנת ללמוד תואר בהנדסת חומרים, יש להתמצא ולהיות בעל ידע מספק בפיסיקה, כימיה ומתמטיקה. תנאי הקבלה לתכנית זו דומים לתנאי הקבלה ללימודי הנדסת כימיה – מלבד זאת, מתבססות דרישות הקבלה על ציוני תעודת הבגרות והפסיכומטרי, עם דגש על הפרק הכמותי ופרק האנגלית. מובן שרצוי שתביעו עניין אישי בתחום, מה שיאפשר לכם לצלוח קשיים ואתגרים במהלך הלימודים.
משך הלימודים
משך הלימודים נע בין 4 ל-4 וחצי שנים, כאשר בחלק מהמכללות ניתן לבחור גם בתכנית לימודי ערב (שתאפשר לתלמיד גם לעבוד במקביל); עם זאת, תכנית ערב עשויה להתפרס על פני למעלה מ-4 שנים. בנוסף, כדאי לזכור כי כל תואר בהנדסה הוא תובעני למדי ויש לוודא עם עצמכם האם לימודי ערב של תואר כזה אכן יתאימו לכם.
איפה לומדים?
- עזריאלי מכללה אקדמית להנדסה ירושלים – ניתן להמשיך ללימודי תואר שני בהנדסת חומרים. כמו כן, ניתן לבחור בין התמחות במיקרואלקטרוניקה לבין התמחות בטכנולוגיות סביבתיות.
- אוניברסיטת אריאל בשומרון – ניתן לבחור בתכנית הנדסה כימית במסלול חומרים. הדגש המושם הוא על יישומי כימיה ידידותית לסביבה בתעשייה.
- האוניברסיטה העברית ועזריאלי מכללה להנדסה (ירושלים) – לימודי הנדסת חומרים מתקדמים וכימיה – בתכנית של תואר כפול שמשכו ארבע וחצי שנים.
- אוניברסיטת בן גוריון (באר שבע) – ניתן לשלב בתכנית כתואר כפול, למשל – הנדסת מכונות עם הנדסת חומרים.
מה עושים עם התואר?
בוגרי התכניות להנדסת חומרים נמצאים בחזית הפיתוח והמחקר המדעי והטכנולוגי. הם זוכים לקבל מיומנות מדעית ויכולת הנדסית להשתלבות בעמדות מפתח בתעשיות מתקדמות עתירות ידע.
בוגרי לימודים בהנדסת חומרים לוקחים חלק במחקר ובפיתוח חומרים חדשים וכן תהליכי ייצור מתקדמים. הבוגרים משתלבים בחברות היי-טק, בצה”ל, בתעשייה האווירית, בתעשייה הביטחונית ועוד ומהווים את חוד החנית בפיתוח חידושים המבוססים על פולימרים, חומרים קראמיים, מתכות, חומרים אלקטרוניים, חומרים מרוכבים ועוד.