תחום פשיטות הרגל והוצל”פ עבר שינויים רבים בחוק היות וכיום המגמה בחקיקה היא להשיב, כמה שיותר מהר, את החייב למעגל החיים הנורמלי, ללא חובות.
זהו תחום סבוך ומורכב ולכן נדרשות יכולות גבוהות מעורך דין המחליט להתמחות בתחום זה.
חשוב להבין כי בחירת אסטרטגיית הפעולה ובניית התיק של פושט רגל מחייבת הבנת וידיעת החוק לפרטי פרטיו ובמקביל עו”ד המתמחה בפשיטות רגל חייב להכיר באותה המידה את סיפור ההסתבכות של הלקוח שלו.
תחומי העיסוק העיקריים בתחום זה:
- פשיטת רגל – זהן הליך שנועד לאפשר לחייב לשלם לפי מידת יכולתו את חובו, לקבל הפטר ולהמשיך את חייו. הליך פשיטת הרגל נועד לשרת את החייבים ואת בעלי החוב. החייב למעשה איבד את יכולתו לשלם את חובו והליך זה מאפשר לו פריסת תשלומים בו יוכל לעמוד. בנוסף נקבעו תמריצים בחוק המעודדים חייבים לשתף פעולה עם הליך זה.
הבנת והובלת החייב בנתיב זה היא הצלת חייו הלכה למעשה. הליך פשיטת הרגל מהווה פתרון ייחודי, בר השגה, ליציאה מהחובות ומהווה מקפצה להתחלה חדשה.
הליך זה מציל לא רק את חייו של החייב עצמו אלא גם את משפחתו וסביבתו. ניהול הליך בצורה נכונה ושקולה תוביל בוודאות לקבלת הפטר ולהתחלה חדשה של חיים.
- בקשת הפטר – צו הפטר ניתן על ידי בית המשפט לפי בקשת חייב בהליך פשיטת רגל או לבקשת הכונס הרשמי או מנהל מיוחד מטעמו או נאמן בפשיטת רגל.
צו הפטר משמעותו פטירת החייב מכל חוב שרבץ על כתפיו בעת תביעת פשיטת הרגל או שניתן היה לתבוע אותו מלבד חובות מאד מסויימים שהפטר אינו חל עליהם (קנסות, חוב שנוצר במרמה וחוב מזונות).
צו ההפטר מגן על החייב מפני תביעות עתידיו.
- הסדר חובות – בהליך זה עו”ד שתחום עיסוקו פשיטות רגל עשוי לייצג חייבים, נושים, גובה חובות, כונסים, מנהל מיוחד, נאמן כו’.
עורך הדין חייב להתמחות גם בניהול מו”מ על מנת להגיע להסדר הנוח ביותר ללקוח אותו הוא מייצג.
בדרך כלל קודם להפניה להליך פשיטת רגל ייזום עורך הדין ניסיון להסדרת חובות מחוץ לכותלי בית המשפט וההוצל”פ ורק כאשר ימוצו כל הניסיונות יובל הלקוח להליך פש”ר.
- פירוק חברה – פירוקי חברה יכולים להתבצע מכיוונים שונים:
בית משפט – כאשר חברה מגיעה לחדלון פירעון, משמע אינה יכולה לשלם חובותיה, יבקשו בעלי המניות או הנושים את פירוקה.
מרצון – כאשר חברה אינה פעילה צריך לפעול לפירוקה. בדר”כ בהליך זה מבקשים בעלי החברה לפרק את החברה וההליך מתנהל מול רשם החברות ומסתיים במחיקתה.
רשות התאגידים יכולה אף היא להורות על פירוק מרצון של חברה וזאת במקרים בהם לא הוגשו דוחות שנתיים ולא שולמו האגרות. באם רשות התאגידים תחל בתהליך יוטלו על בעלי המניות שלה וכלפי חברי הדריקטוריון שלה שורה של סנקציות קשות.
עובדים – באם החברה הופכת להיות חדלת פירעון הביטוח הלאומי חוקק חוקים שמהווים רשת בטחון לעובדים וכך העובדים יהיו זכאים לגמלת ביטוח עבור שכר העבודה ופיצויי םיטורין עד גובה של פי 13 מהשכר הבסיסי כפי שמוגדר בביטוח לאומי. כמו כן דואג ביטוח לאומי לתחום קופ”ג על ידי תשלום ההפרשות עג לגובה של פעמיים משכר הבסיס.
לאחר בקשת הפירוק, המתבצעת בבית המשפט, ממלא העובד “טופס תביעת חוב” המפרט את הסכומים שהמעסיק הלין. הטופס מועבר לביטוח לאומי ולאחר בדיקה יועברו הסכומים אל העובד מטעם ביטוח לאומי.
זהו הליך בטוח לקבלת כספים “אבודים” אולם חייבים לבצעו, בעזרת עורך דין המתמחה בפשיטות רגל, ולהביאו לפתחו של בית המשפט.
הוצאה לפועל
- הוצאה לפועל (הוצל”פ) – זהו תחום סבוך בפני עצמו. במשרדי ההוצל”פ עוסקים בכל הקשור להסדרת חובות, בקשות לעיכוב הליכים, ביטולי עיקולים והגבלות, התנגדויות לביצוע שטר חוב, תיקי מזונות, חקירות יכולת, איחוד תיקים, חייבים מוגבלים באמצעים, ייצוג לקוחות מול בנקים וחייבי משכנתא.
עורך דין הוצאה לפועל העוסק בתחום ההוצל”פ חייב לבדוק לעתים תכופות את התקנות המשתנות ולהיות בקיא בכל שביל ודרך בחוקים הרלוונטיים ביותר.
לסיכום ניתן לומר כי סטודנט הרוצה להתמחות בתחום זה חייב להבין כי עבודה רבה לפניו. תחום ההתמחות של פשיטות רגל והוצאה לפועל נחשב אחד התחומים הסבוכים והקשים בתחום המשפטים ובד בבד צריך להבין כי העיסוק בתחום זה מצריך רגישות ואחריות יתרה כלפי החייב ובני משפחתו ומטרתו, בסופו של דבר, להחזיר לחייב את אורחות חייו ולהטוות לו מסלול חדש בחייו והתחלה בריאה וטובה לשארית ימיו.